Proglašeni pobjednici 18. međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić!

Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja – za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dodjeljuje se solistu koji je  obolu nacionalnom stvaralaštvu kao obaveznom elementu u programu drugog i završnog kruga natjecanja dao počasno mjesto. Za razlike od većine finalista koji su tu obavezu ispunili manje-više formalno, izvodeći dokazane repertoarne uspješnice minijaturnog formata, ovaj se finalist upustio u proces otkrivanja, učenja i interpretiranja nepoznatog, dugog i cikličnog djela iz jednog neafirmiranog skladateljskog opusa. Izabrana skladba predstavljena je tehnički dotjerano, tonski raskošno i s puno smisla za dramaturški razvoj. Skladba o kojoj je riječ je Sonata za obou i klavir Josipa Kaplana, a dobitnik nagrade Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za njezinu izvedbu koju je ostvario zajedno s pijanistom Filipom Fakom je dvadesetsedmogodišnji oboist Antonio Haller.

Nagrada Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnosti ide jednoglasnom odlukom žirija u ruke mladog glazbenika iz faha kojem uopće pripadaju malobrojni, a pogotovo se na prste mogu izbrojati oni natprosječnih sposobnosti. Nesvakidašnji prirodni potencijal i široka lepeza talenata dobiveni rođenjem u spoju s dobrom školom i  solidnom tehnikom rezultiraju izvedbom koju odlikuje precizna i stabilna intonacija, fraza zadivljujuće dugog daha te slobodan zamah glazbene kreacije. Glazbenik koji po svemu pokazanom  zaslužuje nagradu Ferdo Livadić i kojemu možemo prognozirati da će tu nagradu u budućnosti potvrditi velikom karijerom i uspjehom na međunarodnim opernim pozornicama je dvadesetčetverogodišnji tenor Filip Filipović.

 

 

Žiri

Naš cijenjeni žiri

Tomislav Fačini

Tomislav Facini

Branko Mihanović

Branko-Mihanovic

Srećko Bradić

Zagreb, 06.11.2015 - Portret Srecka Bradica u njegovom domu

Zdravko Šljivac

Zdravko Šljivac

Ivana Kocelj

Ivana Kocelj
Pravila natjecanja

Pravila za sudjelovanje

01 Opće odredbe

Međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika “Ferdo Livadić” sastavni je dio programa festivala Samoborska glazbena jesen, a sastoji se od 6 koncerata koji imaju natjecateljski karakter. Natjecanje je namijenjeno mladim glazbenicima svih glazbenih izvođačkih struka, do dobne granice od 28 godina koje navršavaju u godini natjecanja.
Sudionici natjecanja predstavljaju se publici i prosudbenoj komisiji koncertnim nastupom u trajanju do 45 minuta.
Natjecanju ne mogu pristupiti dobitnici nagrada dosadašnjih natjecanja Ferdo Livadić.

02 Prijave natjecatelja

Prijava sadržava: ime i prezime, adresu, e-mail, telefon. Prijavi je potrebno obvezno priložiti životopis u word formatu snimljen na CD ili USB, fotografiju visoke rezolucije snimljenu na CD ili USB, program koji će kandidat izvoditi na natjecanju i video zapis s popisom snimljenih kompozicija na kojem se nalaze najmanje 2 skladbe različitog karaktera u trajanju do 15 minuta (ne stariji od 12 mjeseci, snimljen u jednom kadru bez naknadne montaže, s visokom kvalitetom zvuka – 44.1kHz, 16 bit u AVI ili MP4 formatu). Komprimirani formati te općenito loš zapis neće se uvažavati. U slučaju neadekvatne snimke prijava se neće uvažiti. Snimka ne mora sadržavati skladbe koje natjecatelji prijavljuju za natjecanje. Snimke se ne vraćaju.

Prijave možete poslati poštom na:

Pučko otvoreno učilište Samobor

Samoborska glazbena jesen

p.p. 8

10 430 Samobor

ili mailom na sgj@samobor.hr

Prosudbena komisija, nakon zaprimljenih prijava, odabire 6 natjecatelja. Svi kandidati će o izboru natjecatelja biti obaviješteni u roku od 15 dana nakon krajnjeg roka za prijavu.

03 Programske odredbe

Programe natjecatelji predlažu po vlastitom izboru, uz obvezu da je najmanje jedna skladba djelo hrvatskog skladatelja. Prosudbena komisija ocjenjuje: umjetničku osobnost pri izboru programa i njegovoj realizaciji, odabir skladbe hrvatskog autora, nastup na sceni i komunikaciju s publikom te ostvarenu cjelovitost recitala.
Trajanje recitala je makismalno do 45 minuta.

Sudionici natjecanja i umjetnički suradnici pristaju, bez naknade, na direktan ili odgođeni radio, odnosno TV prijenos.

04 Nagrade

Nagrada “Ferdo Livadić” – za najbolju umjetničku osobnost:

  • praizvedba novog djela skladatelja Tomislava Olivera na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2022.
  • 15.000 kn bruto (ukupni trošak)
  • koncerti na festivalima: Dubrovačke ljetne igre, Samoborska glazbena jesen, Osorske glazbene večeri i Festival sv. Marka, nova kompozicija (narudžba SGJ) za pobjednika Natjecanja koju će pobjednik praizvesti na Samoborskoj glazbenoj jeseni

Nagrada Grada Samobora i HDS-a – za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja:

  • 7500 kn bruto (ukupni trošak)
  • koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni

05 Prosudbena komisija

Prosudbena komisija sastavljena je od umjetničkih ravnatelja partnerskih festivala te od uglednih stručnjaka raznih glazbenih struka.

Članovi:
Tomislav Fačini
Ivana Kocelj
Branko Mihanović
Zdravko Šljivac
Srećko Bradić