HR / ENSvečano otvorena Samoborska glazbena jesen

Samoborsku glazbenu jesen, čije se 45. izdanje održava od 25. rujna do 4. listopada, prekrasnim koncertom otvorili su Zagrebački solisti i violončelistica Monika Leskovar. Zagrebački solisti ovogodišnje su izdanje započeli s tri Bachove Sinfonie - u D duru BWV 35, u f molu BWV 12 i u E duru BWV 29, da bi potom  s violončelisticom Monikom Leskovar maestralno izveli Haydnov Koncert za violončelo i orkestar br. 1 u C duru za što su nagrađeni dugotrajnim pljeskom publike u župnoj crkvi svete Anastazije. Za kraj programa Solisti su ostavili Beethovenov Gudački trio u c molu, op. 9 br. 3 (obr. S. Krstić),  davši svoj doprinos obilježavanju 250. godišnjice skladateljeva rođenja. 

Na otvorenju festivala umjetnički ravnatelj Srećko Bradić je istaknuo kako je proteklih godina festival imao zadovoljstvo ugostiti nebrojene domaće i strane umjetnike koji su nas obogatili izvanserijskim iskustvima muziciranja, a sastavnim dijelom festivala postali natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić i skladateljsko natjecanje New Note, oba s međunarodnim predznakom.

- Čini mi se da je najveća vrijednost festivala jedan snažan  poticaj mladim ljudima  da glazba postane njihov život, odnosno  životno opredjeljenje – istaknuo je Srećko Bradić osvrnuvši se i na epidemiološku situaciju zbog koje su međunarodna kretanja umjetnika svedena na minimum ili su prekinuta pa se tako pri sastavljanju programa intenzivnije okrenulo prema vlastitom okruženju i angažiralo najvrsnije domaće glazbenike kako bi  se osiguralo odvijanje festivala i u epidemiološkoj situaciji. Bradić je zahvalio i svima koji pružaju potporu, osobito u vremenu kada se sredstva za kulturu smanjuju te pozdravio goste i uzvanike, među kojima su bili savjetnica i izaslanica ministrice kulture i medija Iva Hraste Sočo,  zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, saborski zastupnik Davor Ivo Stier, zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec, predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Miran Šoić.

Festival je proglasila otvorenim izaslanica ministrice kulture i medija Iva Hraste Sočo, naglasivši pri tome da je Samoborska glazbena jesen proteklih godina okupila brojne poznate hrvatske i inozemne komorne orkestre i ansamble, te soliste i dirigente, ujedinivši ih u zajedničkom predstavljaju umjetničke, glazbe posebno one hrvatskog skladateljskog kruga.   

I druge večeri Samoborska glazbena jesen nudi pravu poslasticu za ljubitelje glazbene umjetnosti, jer se u Samobor vraća naš proslavljeni pijanist Lovro Pogorelić s Lisztovim Transcendentalnim etidama, a nakon toga slijede dva dana natjecanja mladih glazbenih umjetnika za nagradu Ferdo Livadić.

Ulaznice za koncerte 45. Samoborske glazbene jeseni mogu se  kupiti na www.ulaznice.hr a sve informacije o ulaznicama i programu festivala dostupne su na www.samobor-festival.com.

Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zagrebačka županija, Grad Samobor i Hrvatsko društvo skladatelja. Podsjećamo, Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE - Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala.