HR / ENNastup Ansambla Esperanza

Program 43. Samoborske glazbene jeseni nastavljen je večeras prvim hrvatskim nastupom hvaljenog Ansambla Esperanza, lihtenštajnskog glazbenog sastava kojeg je, po uzoru na Zagrebačke soliste, osnovao Dražen Domjanić. O kakvom se potencijalu radi dovoljno govori činjenica da su prije nekoliko dana postali dobitnici prestižne nagrade Opus Klassik za svoja nastojanja u promicanju mladih talenata.

 

U župnoj crkvi svete Anastazije Ansambl Esperenza predstavio se nastupom uz solo violinistice Chouchane Siranossian i Saru Domjanić. Odabran je izuzetno atraktivan i prepoznatljiv program u kojem je publika, koja je do posljednjeg mjesta ispunila crkvu, bez daha pratila izvanredno uvježbane dionice skladbi - Četiri godišnja doba Antonia Vivaldija i Četiri godišnja doba Buenos Airesa Astora Piazzolle.

 

Chouchane Siranossian je francuska violinistica poznata u svjetskim krugovima po širokom repertoaru koji je rezultat njezina istraživanja prakse povijesne izvedbe i moderne glazbe tako da jednak ugled uživa u krugovima ljubitelja barokne glazbe, kao i u suvremenim glazbenim krugovima. Studirala je s istaknutim imenima kao što su Tibor Varga, Pavel Vernikov, Zakhar Bron i Reinhard Goebel, a redovito nastupa kao solistica i koncertna majstorica s orkestrima u Dresdenu, Kelnu, Bremenu, Minhenu i Budimpešti, a koncertna je majstorica i Ansambla Esperanza.

 

Sara Domjanić domaćoj je široj javnosti poznata kao hrvatska predstavnica na Euroviziji mladih glazbenika 2014. godine, a uspješnu glazbenu karijeru gradi od najmlađih dana. Trenutačno studira na Visokoj školi za glazbu Hanns Eisler u Berlinu kod profesorice Antje Weithaas, a od 2011. godine studentica je na Međunarodnoj glazbenoj akademiji u Kneževini Lihtenštajn te je, između ostalog, dobitnica prestižne nagrade Podium-Preis.

 

Ansambl Esperanza osnovala je Međunarodna glazbena akademija u Lihtenštajnu 2015. godine s ciljem da mladim glazbenicima pruži cjelovito glazbeno obrazovanje. Idejni začetnik je Dražen Domjanić, koji u Lihtenštajnu živi i radi već više od 30 godina i gdje je osnovao Simfonijski orkestar, pokrenuo nekoliko festivala u Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji gdje je ove godine dobio i visoko državno priznanje za doprinos u kulturi.

 

Članovi ansambla dolaze iz čitavog svijeta, okupljaju se nekoliko puta godišnje, a njihov repertoar obuhvaća širok raspon djela, od baroka do suvremene glazbe. Do sad su nastupali u Njemačkoj, Austriji, Lihtenštajnu i Švicarskoj, iza sebe imaju objavljena dva CD-a, a 2017. godine primili su nagradu za posebna dostignuća International Classical Music Awards. Večerašnji nastup u Samoboru, na 43. Samoborskoj glazbenoj jeseni bio im je koncertna premijera u Hrvatskoj!

 

Program Samoborske glazbene jeseni nastavlja se u petak, 28. rujna nastupom vrhunskih glazbenika koji će se publici predstaviti na koncertu u Župnoj crkvi svete Anastazije u 20 sati. Nastupaju violinisti Borivoj Martinić-Jerčić i Aleksandar Ivić, violisti Aleksandar Milošev i Wladimir Kossjanenko, violončelistica Monika Leskovar, kontrabasist Ivan Nestić i pijanistica Martina Filjak. Na repertoaru su Gudački sekstet u d-molu, op. 70, Uspomena na Firencu P. I. Čajkovskog i 2. klavirski kvintet u A-duru, op. 81 A. Dvořáka.

Također, sutra će povodom Samoborske glazbene jeseni biti otvorena i izložba likovnih radova splitske umjetnice Ivane Puljić u 19 sati u Galeriji Prica, u Centru za mlade.