HR / EN7. Međunarodno skladateljsko natjecanje New Note - Croatia 2018

Samobor, 26. lipnja 2018.

Nagrađeni na 7. Međunarodnom skladateljskom natjecanju NEW NOTE - Croatia 2018.

Prosudbena komisija u sastavu Lojze Lebič, Enrico Dindo, Nikša Gligo, i Srećko Bradić jednoglasno je dodijelila sljedeće nagrade:

 

1. nagrada dodijeljena je partituri pod rednim brojem 4.: Eduardo Soutullo Garcia: „JAGAD 

Obrazloženje: Ova se skladba odlikuje vještim baratanjem bojama, kako u blokovima, tako i u solističkim tretmanima glazbala. Njezina je vrijednost ponajprije u tome što je se ne da smjestiti unutar određene škole ili stila, to pak zato što skladatelj orkestralni korpus posve podvrgava svojim zamislima i idejama. JAGAD primjerno predstavlja sve odlike zrelog individualnog stila pa mu se po mišljenju žirija opravdano dodjeljuje prva nagrada.

 

2. nagrada dodijeljena je partituri pod rednim brojem 19.: Hiroshi Nakamura: “Notturno“

Obrazloženje: Skladatelj je skladbi kao motto postavio prva tri stiha iz druge inačice Hölderlinove himne Mnemosina/Mnemosyne. Ovaj motto ne služi kao razlog za svrstavanje skladbe u programnu glazbu jer ga skladatelj rabi na posve neuobičajen način, tj. kao okosnicu četverodijelnosti forme čitave skladbe, ne mareći pritom na pravilnosti u strukturi stihova. Tako je prvi dio "naslovljen" Ein Zeichen sind wir, (Mi smo znak)drugideutungslos (bez tumačenja), treći Schmerzlos sind wir und haben fast/Bez bola smo i gotovo da smo i - konačno - četvrti dio Die Sprache in der Fremde Verloren/u tuđini izgubili jezik. Taj "u tuđini izgubljeni jezik" skladatelja osuđuje na izrazitu komornost ugođaja s linearnošću mnogih zadržanih tonova. No i bez obzira na ovakvu interpretaciju kvazi programa žiri je mišljenja da skladba otkriva izrazitu skladateljsku zrelost koju izbor i odnos prema Hölderlinovu predlošku samo potvrđuje.

 

3. nagrada nije dodijeljena.

 

Prvonagrađena skladba Eduarda Soutullo Garcia: „JAGAD“ biti će praizvedena u Samoboru na koncertu Simfonijskog orkestra HRT-a, 28. rujna 2018.

Čestitamo!