HR / ENMinistar kulture Berislav Šipuš svečano otvorio 40. SGJ

- Ovaj festival slavi 40 godina i to je važna obljetnica za Samobor ali i za hrvatsku kulturu,  jer je Samoborska glazbena jesen znala živjeti i sa suvremenošću i s poviješću, nikad nije zaboravila nacionalnu baštinu, niti ono što je suvremeno u našoj nacionalnoj glazbi te nikad nije zaboravila na mlade glazbenike. Festival jedini u Hrvatskoj njeguje međunarodno natjecanje mladih skladatelja i natjecanje mladih glazbenika te naručuje skladbe hrvatskih skladatelja. Mislim da je upravo to do danas jedna od najljepših karakteristika ovog festivala – rekao je ministar kulture Berislav Šipuš otvarajući 25. rujna 40. Samoborsku glazbenu jesen.

Festival je u svom jubilarnom izdanju dijelom posvećen pobjednicima Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, budući da su prve uspjehe u svojim karijerama bilježili upravo u Samoboru. I prvi koncert bio je u tom znaku pa su uz Simfonijski orkestar HRT-a, pod vodstvom maestra Vladimira Kranjčevića, kao solisti nastupili gitarist Petrit Çeku, pijanist Javor Bračić, violinistica Dunja Bontek i violončelistica Petra Kušan. Na početku programa ljubitelji glazbe mogli su čuti Egmont uvertiru, op. 84 Ludwiga van Beethovena, a potom Concierto de Aranjuez, za gitaru i orkestar Joaquína Rodriga u maestralnoj izvedbi Petrita Çekua, dok je završnica ponovno pripala Ludwigu van Beethovenu i njegovu Koncertu za violinu, violončelo i klavir u C-duru, op. 56, kada su publiku izvedbom oduševili Petra Kušan, Dunja Bontek i Javor Bračić te zajedno s orkestrom izmamili dugotrajan pljesak posjetitelja u prepunoj Franjevačkoj crkvi u Samoboru.

Koncertu su, uz ministra kulture Berislava Šipuša, nazočili izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Marija Husar Rimac, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković, zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković i drugi uvaženi gosti, kao i predstavnici diplomatskog zbora.  

Uvertira u jubilarno 40. izdanje festivala bilo je otvorenje prve samostalne izložbe slikarice Vanje Kuljerić Gloria Artis te izložbe akademskog slikara Željka Nemeca Uvertira. Obje izložbe mogu se razledati do kraja Samoborske glazbene jeseni (9. listopada) u prostoru samoborske Galerije Prica.

Ovogodišnja 40. Samoborska glazbena jesen održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva kulture, Zagrebačke županije i Grada Samobora.