HR / ENFranjo Bilić i Latica Anić dobitnici nagrada na 12. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić

Na završnoj večeri 12. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić nagrada za najbolji ukupni nastup i umjetničku osobnost pripala je čembalistu Franji Biliću, dok je nagradu za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora osvojila violončelistica Latica Anić. Nakon nastupa svih sedam ovogodišnjih kandidata, jednoglasno je to odlučila prosudbena komisija koju su činili dirigent Vladimir Kranjčević, muzikologinja Ivana Kocelj, violinist Gernot Süssmuth, dirigent i skladatelj Zoran Juranić i skladatelj Srećko Bradić.

U obrazloženju nagrade istaknut je odličan nastup kandidata u svih sedam recitala, ali se u tom spletu sjajnih mladih glazbenika izdvojio sjajan recital na čembalu Franje Bilića. Reprezentativan repertoar pokazao je mladog glazbenika u punom sjaju njegova raskošnog talenta, od muzikalnog vođenja svake fraze do tehničke perfekcije, a sve u zadanosti stila kojeg je interpretirao, piše između ostalog u obrazloženju prosudbene komisije.  

Franji Biliću pripala je nagrada Ferdo Livadić za ukupni nastup, ček u iznosu 15.000 kuna pokrovitelja Hypo Alpe-Adria banke, samostalni koncert na 41. izdanju Samoborske glazbene jeseni, na kojem mu organizatori daruju praizvedbu nove skladbe za solo instrument i Cantus Ansambl skladatelja Dalibora Bukvića. Uz to, nastupit će i na WestfallenClassicu u Njemačkoj, Osorskim glazbenim večerima, Festivalu sv. Marka, te s Cantus Ansamblom u njihovom ciklusu Cantus & Lisinski.

Latici Anić pripala je nagrada pokrovitelja Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora (Papandopulova Rapsodia Concertante) i novčani iznos od 7.500 kuna, kao i samostalan recital na sljedećem izdanju Samoborske glazbene jeseni. 

U nastavku pobjedničke večeri 29. rujna u crkvi svete Anastazije u Samoboru nastupili su prijašnji pobjednici Natjecanja Ferdo Livadić – Zrinka Ivančić (klavir), Ivan Šverko (harmonika) i Srđan Bulat (gitara). Oni su, uz Ansambl Cantus i dirigenta Berislava Šipuša, svirali djela Paula Hindemitha (Kammermusic br.2, op. 36/1), Johanna Sebastiana Bacha (Koralni preludij Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ, BWV 639), Anatolija Kusjakova (Images of Passing Time, suita za harmoniku), Željka Brkanovića (Koncert za gitaru, udaraljke i gudače) i Tomislava Olivera (Obsidienne, studija za komorni ansambl). Izvedbi svojih skladbi nazočili su skladatelji Željko Brkanović i Tomislav Oliver.

 

Izjava slavodobitnika Franje Bilića

Puno mi znači ova Nagrada Ferdo Livadić, jer kao mladi čembalist nisam joj se nadao iz razloga što je čembalo u Hrvatskoj još instrument koji se rađa. Prije dosta godina začetnik je bila profesorica Višnja Mažuran, a sada je taj kolegij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu nastavio moj profesor Pavao Mašić. Nagrada je i priznanje za moj rad, trud, angažman i davanje vremena za ono što najviše volim, a to je upravo bavljenje glazbom i čembalom. S ovom nagradom mogu se pokazati i dalje u svijetu, jer je to priznanje da ono što radim vrijedi.     

 

Nagrada Ferdo Livadić

 

Ovogodišnje Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić pokazalo je punu opravdanost svoga postojanja u visokoj kvaliteti prijavljenih i odabranih kandidata. Održano je sedam odličnih recitala a svaki je bio posebni užitak u koncepciji programa, iznimno koncipiranih s biranim djelima hrvatskih skladatelja i stožernih skladatelja 20. stoljeća (Ligeti, Schnittke) do najzahtjevnijih djela baroka, klasike i romantike.

U tom spletu sjajnih mladih glazbenika izdvojio se, prvi puta na ovome natjecanju, recital na čembalu Franje Bilića. Reprezentativan repertoar J.S.Bacha, DomenicaScarlattija preko Tomkinsa i Foqueraya sve do suvremenika Ante Knešaureka, pokazao je mladog glazbenika u punom sjaju njegovog raskošnog talenta, od muzikalnog vođenja svake fraze do ritmičke pregnantnosti, formalne preglednosti, do maštovite agogičke raznolikosti i tehničke perfekcije, a sve u okvirima zadanosti stila kojeg je interpretirao.

Žiri je tako donio jednoglasnu odluku da Franjo Bilić dobila Nagradu Ferdo Livadić kao najbolji izvođač 12. natjecanja Ferdo Livadić.

 

Nagrada grada Samobora i HDS

 

Na natjecanju je izveden reprezentativan niz hrvatskih skladatelja od Borisa Papandopula preko Miletića, Frana Lohtkei Pavla Dešpalja do mladih suvremenika Srđana Dedića i Ante Knešaureka. U tom reprezentativnom nizu sjajnih ostvarenja izdvojila se RapsodiaConcertante Borisa Papandopula u sjajnoj izvedbi violončelistice Latice Anić koja je, potpomognuta odličnom suradnjom pijanista Krešimira Starčevića, ostvarila impresivnu cjelinu, ritmičku razigranost i razradu svakog detalja navedene skladbe.