HR / EN

INK Experiment Duo

 

Ivana Bilić i Nikola Krbanyevitch svoju su suradnju započeli 2014. vođeni idejom multikulturalnosti i otvorenosti za razne glazbene stilove i improvizaciju.DuoThe INK Experiment dosad je nastupio na nekoliko međunarodnih festivala u Nizozemskoj, Njemačkoj, SAD-u i Francuskoj (Amsterdam Marimba Weekend, WestfalenClassics, PASIC, l`Ateliers) Trenutno su na rezidenciji pri Konzervatoriju (CRD) u Evreuxu (Francuska). U sezoni 2016/2017 planirano je nekoliko projekata u Francuskoj i Hrvatskoj – INKarnation – tango crossover s u triu s bandoneonom, RocKINg – aranažmane rock klasika iz 70-tih za udaraljke s ansamblom SUDAR-om i ElektroINKement s rezidencijom na scene Nationale Evreux/Louviers.

NIKOLA KRBANYEVITCH svestrani je glazbenik, udaraljkaš i bubnjar koji djeluje u Francuskoj. Nastupao je s raznovrsnim komornim ansamblima i sudjelovao u svjetskim praizvedbama kroz nekoliko produkcija (Ur, Les sables calligraphes i Le passé invisible u Nîmesu; Le Temps des Gitans Emira Kusturice u Pariškoj operi; D`Un Etrange Dialogue na festivalu « Aujourd’hui Musique » u Perpignanu itd).

Svoj interes za multikulturalne i crossover projekte ostvaruje osnivanjem Balkan Project Orchestra čiji je bio umjetnički voditelj. 

Nikola je aktivan i kao orkestralni glazbenik (Filharmonija mladih B. Pašćan, Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar iz Nîmesa, Simfonijski orkestar Contrepoint, Orkestar Lamoureux, itd), puhački orkestri (Æolus) te kao pjevač u vokalnim ansamblima (Antiphona) u Francuskoj i Srbiji.

Nakon studija klavira, teorije i udaraljki u Beogradu, stječe umjetničku i pedagošku diplomu na konzervatorijima u Montpellieru, Perpignanu i Toulousu.  Trenutno je voditelj udaraljkaškog studija na Konzervatoriju u Evreuxu u Normandiji i vrlo je aktivan kao član odbora Francuske udaraljkaške asocijacije.

2014.  s Ivanom Kuljerić Bilić osniva INK Experiment Duo s kojim nastupa na međunarodnim festivalima (Amsterdam Marimba Weekend/Nizozemska, Westfalen Classics/Njemačka, Samoborske glazbene jeseni/Hrvatska, PASIC Indianapolis/SAD, l`Ateliers/Francuska itd). Na svom repertoaru podjednako njeguju adaptacije klasika, suvremeni experimentalni ali i folk, crossover i ethno izraz. Uz vlastite skladbe i aranžmane duo  izvodi i nova djela koja su napisana upravo za njih. Od 2015. duo je na rezidenciji pri Le Conservatoire à Rayonnement Départemental d `Evreux, Francuska te priprema glazbeno-scenski projektu suradnji sa Scene Nationale Louviers. Uz to, u idućoj sezoni planirani su koncerti sa francuskim zborom la Maitrise de Seine Maritime; nastup na International Patagonia Percussion Festivalu u Argentini te projekt suvremenog tanga s francuskim bandoneonistom Guillaumeom Hodeauom  i beogradskom violinisticom Sonjom Kalajić.

2015. započinju suradnju s ansamblom SUDAR na projektu adaptacije rock klasika i glazbe 70-tih za percussion sastav