HR / EN

Arhiva 2014.

 IVANA BILIĆ

  

Ivana Bilic

međunarodno je priznati virtuoz na marimbi i svestrana udaraljkašica, Redovito solistički nastupa uz europske orkestre i sudjeluje u komornim, scenskim i crossover projektima. Održava majstorske radionice, sudjeluje na marimba festivalima i članica je žirija na uglednim marimba natjecanjima u Europi, Južnoj Americi i SAD-u.

 

Dobitnica je svih najvažnijih hrvatskih izvođačkih i diskografskih nagrada. Njezine skladbe za marimbu i vibrafon izdane su u Edition Svitzer, Malletworks i Cantus nakladi. Od 1996. djeluje kao solo timpanist Simfonijskog Orkestra HRT. Danas s prof. Igorom Lešnikom vodi studij udaraljki na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

Ivana je Marimbaone umjetnik, a za tu je firmu dizajnirala i autorsku liniju palica.

 


GORDON STOUT

Gordon Stout jedan je od najpoznatijih svjetskih marimbista, pravi pionir instrumenta, koji je 2012. zasluženo primljen u Dvoranu slavnih Međunarodnog udaraljkaškog udruženja (PAS). Bio je član žirija na najprestižnijim međunarodnim natjecanjima (L.H. Stevens, Okaya, Stuttgart i Linz). Održao je koncerte i majstorske tečajeve diljem Sjeverne i Južne Amerike, Kanade, Europe i Dalekog Istoka te nastupio na 12 PASIC-a (najvažniji međunarodni godišnji udaraljkaški događaj). 1998 bio je glavni umjetnik Međunarodnog festivala u Osaki. 2006 ravnao je marimba orkestron od 100 ljudi u Nacionalnoj dvorani  u Taipeiju (Tajvan). Danas predaje na Ithaca College u državi New York a školovao se kod Jamesa Salmona i Johna Becka.

Gordon Stout je i plodan kompozitor koji je skladanje učio kod Josepha Schwantnera, Samuela Adlera i Warrena Bensona, Njegove skladbe u izdanju , tvrtke Keyboard Percussion Publications standardan su repertoar svakog marimbista.  

 Gordon Stout

 


MARTA KLIMASARA

Renomirana poljska udaraljkašica s njemačkom adresom, Marta Klimasara, osvajačica je nagrada na najprestižnijim svjetskim natjecanjima:  1 nagrada i nagrada publike na ARD natjecanju u Muenchenu 2001; 1. nagrada na 2. svjetskom marimba natjecanju u  Japanu 1999;  2. nagrada na »3rd Krzystof Penderecki International Competition of Contemporary Music« u Krakowu. Nositeljica je stipendija koju dodjeljuju Yamaha Music Foundation of Europe i Kunststiftung Baden-Württemberg i nagrade European Cultural Foundation iz Strasbourga.

Danas redovito koncertira u Europi, SAD-u , J. Africi, Rusiji te j. Koreji i solistički nastupa s orkestrima kao što su RSO Stuttgart, Komorni orkestar iz Muenchena, Komorni orkestar iz Stuttgarta,Varšavska državna filharmonija,Simfonijski orkestar Hofer,Poljski državni radio orkestar, Filharmonija iz Stuttgarta i RSO Saarbrücken. Snima za bavarski i hessenski radio i televiziju, SWR, France Musique, Poljski Radio, SR 2 KulturRadio i Deutschlandradio.

 

marta klimasara

 

 


MATTHEW COLEY

međunarodno je priznati virtuoz na marimbi i svestrani udaraljkaš koji osim udaraljki svira i na cimbalu te staklenim čašama. Redovito nastupa sa američkim i svjetskim djelima te su posebno zapažene njegove praizvedbe solističkih koncerata kao što su  "Tides and Riptides; Koncert za Marimba, Woodblocks, i orkestar" Bjorna Berkhouta (sa snimkom na iTunesu); "The Breeze of South Latitudes Marimba Koncert" Ghenadia Ciobanua; "Concerto Rustico za marimbu i gudače"  Marcina Błażewicza (snimka postoji na njegovom solo albumu "Circularity"), "Glass House Concerto" Andrewa Ardizzoie.

Chicago WFMT klasična radio stanica i Time out magazin iz Chicaga posvetili su mu svoje emisije i članke.

Bio je finalist mnogih udaraljkaških i marimbističkih natjecanja: International Web Concert Hall Competition, Houston Symphony Orchestra Ima Hogg Young Artist Competitions te uz prve nagrade na Music Teachers National Association Solo Percussion Competition, Percussive Arts Society (PAS) Marimba Concerto Competition 2000 i Yamaha Young Performing Artist Award 1999 , bio jedini amerikanac koji je osvojio nagradu na nekom europskom natjecanju (Stuttgart)

2012. s velikim uspjehom izdaje drugi solo album pod naslovom Souvenirs.

Matthew Coley

 


PHILIPPE SPIESSER

je neobičan i uzbudljiv glazbenik. Svoje glazbeno obrazovanje započinje s trubom i klavirom, no ubrzo otkriva udaraljke te s najvišim ocjenama završava svoj studij na Strazburškom državnom konzervatoriju.

Njegovi se interesi kreću od kazališta i plesa do elektronike i eksperimenta.

Od 2012. rezidencijalni je umjetnik Centra za glazbene studije iz Rima, gdje je uključen u istraživanje o novoj glazbi kroz primjenu elektronike na akustične instumente – npr Feed Drum i SkinAct – projekte koje je osmislio skladatelj Michelangelo Lupone.

Praizvodi djela skladatelja kao što su: Philippe Hurel, Pierre Jodlowski, Bruno Mantovani, Jose Manuel Lopez-Lopez, Michelangelo Lupone, Daniel Tosi, Bertrand Dubedout, Laura Bianchini, James Dashow, Daniel Teruggi, Bruno Letort, Mansoor Hosseini, Arturo Corrales, Dieter Kaufmann, Jakub Sarwas, Elzbieta Sikora, Marie- Hélène Fournier, Denis Dufour, Kazuko Narita, Christian Lauba, Paul Evernden, Etienne Rolin, Mercedes Zavala , Tristan Clais, Alexander Vert...

Redovito nastupa na međunarodnim festivalima kao što su Musica Strasbourg Arte Scienza u Rimu, Ars Musica u Bruxellesu, Aujourd’hui Musiques u Perpignanu , Palais de Tokyo i Perkumania u Parizu, Asbury Park u New Yorku, Ritmo Vital u Madridu, te festivalima u Barceloni, Portu , Limi , Pekingu, Šangaju , Šenjanguu , Dalian ... Solistički je nastupao uz Orkestar Strazburškog univerziteta, ansambl Camerata de France, Languedoc Roussillon’s Orkestar, Simfonijske orkestre iz Pekinga i Šenjanga, Mediteranski orkestar iz Perpignana te španjolske ansamble Neopercusion, Amores i Kontakte.  

Philippe Spiesser je član Syntax Ensemblea a 2002 osniva duet Pulsaxion sa saksofonistom Radekom Knopom.

Autor je mnogih skladbi i izbornik edicije Color izdavača Alfonce Publication.

Philippe Spiesser predaje na Višem konzervatoriju u Genevi (Švicarska) i na Državnom konzervatoriju u Perpignanu (Francuska). Također je predavao u školi Neopercusion u Madridu ten a Višem konzervatoriju na Balearima. Redovito drži majstorske radionice u gradovima kao što su London, Paris, Madrid, Barcelona, Roma, Izmir, Lima, Beijing, Shanghai...

 

Philippe Spiesser


TCHIKI DUO

Tchiki duo čine dva udaraljkaša-  Jacques Hostettler i Nicolas Suter. Od svog nastanka 2006. godine, duo redovito koncertira u Europi i Japanu nastupajući na recitalima, s orkestrima i raznim komornim sastavima. Njihov repertoar sačinjen je od originalnih djela (neka su i pisana upravo za njihov duo) i transkripcija, uglavnom klavirskih dua. Jacques i Nicolas pozvani su da  predaju na Kraljevskom kozervatoriju u Amsterdamu, gostujući su profesori na Visokoj školi za glazbu u Detmoldu i stalni profesori na Visokoj Školi za glazbu u Lausannei.

 

tchiki duo