HR / EN

Otvorene su prijave za 16. Međunarodno natjecanje "Ferdo Livadić"

Prijave su otvorene do 29. 6. 2019!!

 

Programske odredbe

Natjecatelji predlažu programe po vlastitom izboru, uz obvezu da je najmanje jedna skladba djelo hrvatskog skladatelja. Prosudbena komisija ocjenjuje: umjetničku osobnost pri izboru programa i njegovoj realizaciji, odabir skladbe hrvatskog autora, nastup na sceni i komunikaciju s publikom te ostvarenu cjelovitost recitala. Trajanje recitala je maksimalno do 45 minuta.

Prijaviti se mogu mladi glazbeni umjetnici svih izvođačkih struka koji do 31.12.2019. navršavaju 28 godina.

 

Prosudbena komisija

Vladimir Kranjčević

Pavao Mašić

Tomislav Fačini

Ivana Kocelj

Branko Mihanović

Srećko Bradić

 

 

Fond nagrada:

Nagrada "FERDO LIVADIĆ" – za najbolju umjetničku osobnost

*2000 €/15.000 kn bruto

*Četiri koncerta na Festivalima: Dubrovačke ljetne igre, Festival sv. Marka, Osorske glazbene večeri  i Samoborska glazbena jesen

*Koncert u ciklusu Cantus Ansambla

*Nova kompozicija za pobjednika Natjecanja i Cantus Ansambl koju će pisati Silvio Foretić, a pobjednik će je praizvesti na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2020.

 

Nagrada HRVATSKOG DRUŠTVA SKLADATELJA - ZAŠTITA AUTORSKIH MUZIČKIH PRAVA  I GRADA SAMOBORA  - za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja
*1000 €/7500 kn bruto

*Koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2020.

 

Pokrovitelji Natjecanja su  HDS-ZAMP, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture.

Više informacija: www.samobor-festival.com/ferdo-livadic

Organizator: POU Samobor, Trg Matice hrvatske 3, Samobor

Violinistici Katarini Kutnar obje nagrade na Natjecanju Ferdo Livadić

 

Pobjednica 15. izdanja Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić je Katarina Kutnar. Mlada violinistica oduševila je prosudbenu komisiju u sastavu Vladimir Kranjčević (dirigent), Tomislav Fačini (dirigent), Ivana Kocelj (muzikologinja), Branko Mihanović (oboist) i Srećko Bradić (skladatelj) svojim izvedbama djela Fauréa, Šipuša, Kreislera i Brahmsa.

"Ovogodišnje 15. međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić sa šest odličnih koncerata potvrdilo je visok renome koje je to natjecanje postiglo u proteklom vremenu. Unatoč raznolikoj paleti instrumenata i programa, ipak se izdvojio jedan koncert koji je udovoljio svim komponentama visokog umjetničkog dometa, kako u tehničkom tako i u interpretativnom smislu. Odnosi se to na violinisticu Katarinu Kutnar. Ona je u zanosu svog iznimnog muzičkog talenta sugestivne interpretacije i tehničke perfekcije postigla u sjajnoj suradnji s pijanisticom Katarinom Krpan izniman umjetnički doživljaj. To se jednako odnosi na skladbe Gabriela Fauréa i Fritza Kreislera, s posebnim akcentom na impresivnu izvedbu skladbe Berislava Šipuša Three Short Tales from Blind Forest, da bi čitav program bio okrunjen impresivnom i vehementnom izvedbom  Brahmsove 3. sonate za violinu i klavir u d-molu, op. 108. Zbog toga će obje nagrade 15. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora i za najbolji umjetnički dojam i osobnost pripasti jednoglasnom odlukom prosudbene komisije Katarini Kutnar", obrazloženje je prosudbene komisije koje je na Večeri pobjednika u župnoj crkvi svete Anastazije obznanio umjetnički direktor Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić.

Katarini Kutnar pripale su tako obje nagrade. Nagrada Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost uključuje novčani bruto iznos od 15.000 kuna sponzora Erste bank, koncerte 2019. godine na Dubrovačkim ljetnim igrama, Festivalu sv. Marka, Osorskim glazbenim večerima te koncert u ciklusu Cantus Ansambla. Također, za pobjednicu natjecanja i Cantus Ansambl novu kompoziciju napisat će Davor Bobić, a bit će praizvedena na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2019. godine.

Nagrada Hrvatskog društva skladatelja i Grada Samobora za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dobitnici je donijelo još bruto iznos od 7.500 kuna. Pokrovitelji Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić su  HDS, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture. Na svečanosti nagrade su pobjednici uručili predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Miran Šoić i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor Jelena Vojvoda.

Na 15. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić u glavnu selekciju je ušlo šestero natjecatelja a, uz pobjednicu, to su bili pijanist Arsen Dalibaltayan, violinistica Marija Bašić, udaraljkaši FLAM-a Duo (Louis Camacho Montealegre i Francesco Mazzoleni), sopranistica Darija Auguštan te Trio MaSeiV (Ivan Andrijević, klarinet; Marko Biškup, klavir; Sebastian Tarbuk, fagot).

Večer pobjednika 43. Samoborske glazbene jeseni nastavljena je sjajnim nastupom prošlogodišnjeg dvostrukog pobjednika natjecanja Ferdo Livadić, najboljeg mladog glazbenika u Hrvatskoj za 2017. godinu, pijanista Ivana Vihora. Večeras je imao priliku uz Cantus Ansambl i dirigenta Berislava Šipuša  praizvesti skladbu Spiritus ludens, quasi concertino za klavir i 10 instrumenata akademika Zorana Juranića, posebno pisanu za Samoborsku glazbenu jesen, odnosno pobjednika natjecanja Ferdo Livadić. Riječ je o djelu u tri povezana stavka, razigranoj skladbi motoričkog karaktera koja od latentne ritmičnosti ne odustaje ni u središnjem, polaganom dijelu.

Na repertoaru Večeri pobjednika bile su još 6. partita u e-molu , BWV830 Johanna Sebastiana BachaEstampes Claudea Debussyja, te Sarabanda i ciaccona iz opere Almira Georga Friedricha Händela i Franza Liszta.